HTML

Helyi Szellem

"Van itt bármi érdekes?" Óhaj, sóhaj, panasz, fájdalom, reklamáció, gratuláció, fika és kritika, szerelmi vallomás, vendégposzt... ide, ide: helyiszellem@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

2012.07.22. 20:17 Esztétikus Kritikus

Nagybörzsöny alulnézetből

Megvan annak egy hónapja is, hogy Nagybörzsönyben kirándultunk. Erről a helyről összességében tényleg csak annyit tudnék mondani, hogy cukiság a köbön, és ömlenghetnék csacsogó patakokról és girbegurba utcákról, virágos portákról és megtalált harmóniáról. Budapestről indulva ráadásul a Dunakanyar és az Ipolyság legszebb részeit érintve lehet megközelíteni, szelíd és néptelen lankákon át vezet az autóút, szóval az embert már odafelé menet megszállja a zen szelleme. Kihagyhatatlan látványossága Nagybörzsönynek a malommúzeum, ahol a kisklapecok a patak elterelésével beindíthatják a hatalmas malomkereket, és a molnárok kései leszármazottja olyan lelkesen és szeretettel magyaráz a régi mesterségről, mintha nem is szedett volna előtte belépőt, és nem turistákat fogadna, hanem a barátait.

vagon.jpg

Amikor ilyen idilli helyen járok, mindig felteszem magamnak a kérdést: te jó ég, de jól érzem magam itt, mi lenne, ha ideköltöznék? Csak hát sajnos nem vagyok egy kifejezetten nyugis fazon.Hosszú távon képtelen lennék elképzelni az életemet a természetjárás-cukrászda-kocsma-otthoni internetezés-bográcsozás nyújtotta szabadidős alternatívák között vergődve. Viszont szívesen lennék itt nyugdíjas - ha már gyerek nem lehettem, hadd tegyem hozzá.  És innentől kezdve átadom a szót a gyerekemnek - pontosabban a képeinek, mert a büszke másodikos ezúttal is fotóriporteri megbízást kapott.

banyasztemplom.jpg

A falu határában a Bányásztemplom fogadja a látogatókat. A nyolcéves persze várnak nézte, talán nem véletlenül, hiszen a román stílusú templomok még az "erős vár a mi istenünk" filozófiáját sugallták.

macskasir.jpg

"Ó, ez biztosan egy cica síremléke" - hatódott meg a csipetfotós, amikor meglátta ezt a cserép virágot a kövön a templomkertben, és azonnal le is fotózta, hogy megmutassa az itthoni macskáinak. A kisfiam valóban hasonlót emelt boldog emlékű Floki cica mementójaként.

kutyasor_kutyautcaban.jpg

"Harap utca három alatt megnyílott a Kutyatár." Ezt az utcát fotóriporterünk a Házőrzők utcájának nevezte el. Sorban álltak a kutyák a kerítések mögött.

patak.jpg

Látjátok azt a gátat? Na, azt speciel nem mi emeltük. További egytucatot viszont igen! Vannak dolgok, amik nem változnak: gyerekkorunkban mi is gátakat építettünk a patakokba kövekből, megbűvölten, időből kizökkenve, a patakcsobogástól szinte hipnotikus állapotban. És mire hazaindultunk, nekünk is csuromvizes volt a szandálunk. Ja, és ami azt illeti, nekem most is, 30 év után, ugyanúgy.

gorbe-haz.jpg

Görbe ház :)

A házak közt sok helyen nem utak, hanem ösvények és zöld sikátorok vannak, melyek csak gyalog járhatók. Itt valójában egy pince fölött bandukoltunk.

tuzhely.jpg

Mindenhova virágokat ültetnek. Ezt a régi tűzhelyet egy helyi jam-, lekvár- és szörpkészítő portája előtt találtuk.

lugas2.jpg

Lugas.

niva.jpg

A sok csilivili városi dzsip után igazi szenzációként élte meg a kölyök, hogy egy koszos, rozsdás Lada Niva terepjárót talált egy fészer árnyékában. A számára izgalmas részeket fotózta.

csoba_huztak.jpg

Segítség, csőbe húztak!

vilagjaro_tappancs.jpg

Így néz ki egy vándor lába.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó falusi turizmus gyerek alulnézet


A bejegyzés trackback címe:

https://helyiszellem.blog.hu/api/trackback/id/tr884671514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása