HTML

Helyi Szellem

"Van itt bármi érdekes?" Óhaj, sóhaj, panasz, fájdalom, reklamáció, gratuláció, fika és kritika, szerelmi vallomás, vendégposzt... ide, ide: helyiszellem@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

2012.05.02. 23:53 Esztétikus Kritikus

Győr alulnézetből

Mit tesz egy nyolcéves gyerek, ha a városnézés számára izgalmas programjának - nevezetesen az élményfürdőben való pancsolásnak - vége szakad? Minden átmenet nélkül előadja a nagyhalált: jaaaaj, anyaaaa, úúúúgy fáj a lááábam, oooolyan fáradt vagyok, brühühü, menjüüünk hazaaa Budapestreeee! Ezek a szavak Győrben hangzottak el, ahova két óra alatt autóztam le vele egy családias kiruccanásért a rekkenő áprilisvégi kánikulában.

perspektiva-k.jpg

Súlyosbító körülményként személy szerint speciel az élményfürdőt (kánikulában fedett helyen fürdeni, ezek nem normálisak) egy körömpiszoknyit sem élveztem, ellenben Győr a nagy lieblingjeim egyike a magyar városok közül, és számomra Győr nem a RábaQuelle-t jelenti, hanem a barokk utcákat, tereket, szökőkutakat, a derűs folyóparti sétányt, a sok cukrászdát és galériát. Szóval érthető módon az első gondolatom az volt, hogy vagy taknyán törlöm ezt a büdös kölyköt, amit amúgy nem szoktam, vagy megmentem valahogy a helyzetet, hogy mindkettőnk számára élvezhető legyen a városlátogatás. A fényképezőgépet amúgy is untam cipelni, ezért szépen a hisztipistim nyakába akasztottam, és azt mondtam neki, hogy ő lesz a fotóriporter, akinek az lesz a feladata, hogy minden, számára érdekes dolgot lefényképezzen.A sirámoknak egyből vége szakadt, a leendő riporter szemében kigyúltak a fények, a szája boldog mosolyra húzódott, és nagy szakértelemmel igazította rá a pracliit a fotóapparátra.

- És utána kiteszed a fotóimat az internetre? - kérdezte elkomolyodva, mert annyit máris tud a nagybetűs életről, hogy az ismertség felette hasznos dolog. Megígértem neki. Innentől persze úgy vánszorogtunk Győr utcáin, mint a reumás csigák, mert minden, de minden érdekesnek bizonyult a nemszáguldó riporternek. A végeredmény viszont kétségkívül izgalmas lett: alulnézetből, gyerekszemmel nézve furcsa képet kapunk a nyüzsgő városról.

szifon-k.jpg

Ez volt a legelső kép. Érdekes, hogy itt még pontosan annyira ment közel, amennyire minden őt érdeklő dologhoz szokott, aztán rájött, hogy a látvány másképpen képződik le a fényképezőgépben.

bicikli-k.jpg

kisfiu_k.jpg

Ezt a kisfiút már instrukciókkal látta el a művész úr, a kolléga pedig nagyon élvezte a modellkedést. Most így elnézve ezt a képet, gyanúsan profinak tűnik a kiscsávó.

szerzetes-k.jpg

Furcsa páros.

betuk_k.jpg

 ferde-k.jpg

 szobor-k_1.jpg

simson-k.jpg

Egy motor mellett nem lehet elmenni szó nélkül.
Még ez a lelakott Simó is vonzó egy kisfiúnak.

varos_a_kirakatban-k.jpg

A város a kirakatban.

epulet-k.jpg

A sok szépen felújított épületre rá sem hederített.

Ez a pergő vakolatú matuzsálem viszont megragadta a figyelmét.

price-k.jpg

Minden eladó. Ez a néni itt 2800 Ft-ba kerül.

gyikocska_k.jpg

"Ezmiez, gyík?"

vaskakas-k.jpg

A végére hagytam a kedvencemet. A Győri Vaskakas Bábszínház egy igazi kis mesevilág, és az épület is ezt sugallja, tele van édes, vidám rajzokkal. A fiam véletlenül kapta el azt a pillanatot, amikor ebbe a tündérmesébe betrappol egy kiábrándult, megkeseredett, lepusztult felnőtt.

Szólj hozzá!

Címkék: szubjektív gyerek strand termálvíz alulnézet spiritus loci Győr


A bejegyzés trackback címe:

https://helyiszellem.blog.hu/api/trackback/id/tr674485396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása